Mijn achtergrond

Toen ik klein was, wist ik niet precies wat ik wilde worden. Als mensen het me vroegen, zei ik zonder er lang over na te denken ‘journaliste’. Misschien omdat het het vak van mijn moeder was? Of omdat taal het enige soort gereedschap op aarde is waar ik handig mee was (en ben)? Ik dacht ook wel aan het vak van tolk, maar wist niet precies wat dat inhield. Ik zag ook wel een toekomst voor me als blaadjesomslaander voor mijn broer Sander. Toen ik iets ouder was, droomde ik er ook van om samen met mijn vriendin Sonia een restaurant te beginnen.

Na de middelbare school (het Gymnasium Erasmianum in Rotterdam, waar ik een extreem alfa-pakket koos: 6 talen + geschiedenis) heb ik eerst Algemene en Vaderlandse Geschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als bijvakken onder meer Spaans en Russisch, en met een afstudeerscriptie over Frida Kahlo, onder begeleiding van de vermaarde Mexicospecialist Raymond Buve. Tijdens die studie heb ik verscheidene banen, freelance klussen en stages gehad, onder meer in de journalistiek en in een museum. Toen ik de studie had afgerond (in 1988), ben ik als journalist blijven werken, maar ging ik er snel ook weer een opleiding bij doen: tolk/vertaler Spaans bij Instituut Vertol. Inmiddels had ik wel begrepen wat een tolk/vertaler doet, en ik vermoedde dat het me wel zou liggen. Die opleiding heb ik afgerond in 1992 met het toenmalige staatsexamen. Vanaf dat moment heb ik zowel als tolk/vertaler gewerkt als journalistiek en redactioneel werk gedaan.

Als tolk/vertaler ben ik altijd zzp’er geweest, terwijl ik mijn journalistieke werk deels in vaste dienst en deels als zzp’er heb gedaan. Die vaste dienstverbanden waren bij Associated Press en bij Radio Nederland Wereldomroep. De laatste jaren ben ik weer 100% zzp’er.

Ik heb de laatste jaren een aantal cursussen en trainingen gevolgd. Kort geleden heb ik enkele trainingen ‘English Enhancement for Conference Interpreters’ gevolgd en wat langer geleden onder meer een studiedag over internationaal recht. Eerder bijvoorbeeld een minor Civiel recht bij ITV; diverse dagcursussen op het gebied van strafrecht bij SIGV; trainingen voor tolken bij KTV Kennisnet; en een cursus Eindredactie bij De Redactie. Ik heb ook een aantal cursussen en workshops gevolgd op het gebied van creatief schrijven, onder andere bij de Schrijversvakschool en bij Miloe van Beek en Jelte Nieuwenhuis (inspanningen die vooralsnog niet hebben geresulteerd in tastbare resultaten – maar, zoals een bekend filosoof zei: ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’). Ook ben ik op studiereis geweest naar Colombia.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Comments (

0

)

%d bloggers liken dit: